Hyppää sisältöön

Suomen IR-yhdistyksen uutiskirje huhtikuu


Puheenjohtajan tervehdys #

Yhdistyksen edellinen uutiskirje lähetettiin vuodenvaihteessa. Menneeseen kolmeen kuukauteen on mahtunut jälleen mielenkiintoisia yhdistyksen tapahtumia sekä sijoittajaviestinnän vuosikellon vakioelementtejä.

Pekka Rouhiainen,
Suomen IR-yhdistyksen
puheenjohtaja ©Riitta Supperi

Yhdistyksen uudet hienot kotisivut otettiin siirtymävaiheen jälkeen käyttöön helmikuussa 2024. Kotisivujen ohella myös jäsenrekisteriin, tapahtumahallintaan ja uutiskirjeisiin liittyvät työkalut päivittyvät. Jos et vielä ole kirjautunut jäsensivuille, niin tästä uutiskirjeessä saat ohjeet kirjautumiseen ja omien jäsentietojen ylläpitoon.

Vuodenvaihteen molemmin puolin päättyi ja alkoi yhdistyksen mentorointiohjelma. Liki vuoden kestävä mentorointiohjelma on erinomainen tapa kehittyä ja kasvaa IR-ammattilaisena. IR-yhdistyksen mentorointiohjelmasta ja sen suosiosta erityinen kiitos kuuluu yhdistyksen hallituksen pitkäaikaiselle jäsenelle Tapio Pesolalle, jonka ohjauksessa ohjelmaan on osallistunut seitsemässä vuodessa jo lähes sata yhdistyksen jäsentä. On ollut hienoa seurata ohjelman kehittymistä ja lienee turvallista sanoa, että se on luonut erittäin paljon arvoa isolle osalle jäsenistämme vuosien saatossa.

Suosittelen lämpimästi lähtemään mukaan mentorointiohjelmaan joko mentorina tai aktorina. Tämän uutiskirjeen sisältämä Faisa Kahiyen blogikirjoitus kertoo, mitä kaikkea mentorointivuosi voi pitää sisällään.

CSRD tapetilla

Vastuullisuusraportointi on juuri nyt monessa yhtiössä ajankohtainen teema. Kysyimme edellisessä pulssikyselyssämme yhtiöiden kokemuksista raportointiin liittyen. Kyselyn tuloksista voit lukea lisää tästä uutiskirjeestä ja yhdistyksen kotisivuilta.

Kestävä kehitys ja ESG-teemat ovat tehneet pitkään nousua sijoittajasuhteissa. CSRD:n myötä ne saavat entistä suuremman painoarvon ainakin hallituksen toimintakertomuksissa. Kestävä kehitys kiinnostaa sijoittajia ja se on varmasti tärkeä tekijä sijoituspäätösten taustalla. Tästä huolimatta syvälliset keskustelut ESG-aiheista ovat vielä toistaiseksi monen IR-kollegan mukaan harvinaisia. Governance-teemat, kuten johdon palkitseminen, ovat toki tapetilla kohtalaisen usein ja erityisesti näin yhtiökokousaikaan. On mielenkiintoista nähdä, tuleeko ESG nousemaan entistä merkittävämmäksi sijoittajien fokusalueeksi CSRD:n myötä. Itse ainakin toivoisin näin käyvän koska aihe (maapallon tulevaisuus) on tärkeä ja ehkä myös siksi että itse raportointi on monessa firmassa melkoinen hanke.

CSRD on tapetilla myös yhdistyksen seuraavassa jäsentilaisuudessa. Huhtikuun jäsentapahtumassa kuullaan, miten CSRD-raportointia on tehty Metsä Boardilla ja Nesteellä. Lue lisää tapahtumasta täällä.

Nähdään tapahtumissa!

Pekka Rouhiainen, puheenjohtaja
Suomen IR-yhdistys ry


Pörssin tervehdys #

Muutoksia Arvopaperimarkkinalakiin

Hallituksen esittämä lakimuutos laajentaisi arvopaperimarkkinalain (HE 3/2024vp) soveltamisalaa siten, että liputusvelvollisuutta sekä julkista ostotarjousta ja tarjousvelvollisuutta koskevat säännökset tulevat kattamaan myös monenkeskistä kaupankäyntijärjestelmää. Lakimuutos koskee Nasdaq First North -kasvumarkkinan liikkeeseenlaskijoita ja niiden omistajia. Jatkossa säännöksiä huomattavien omistus- ja ääniosuuksien ilmoittamisesta ja julkistamisesta (liputusilmoitukset) sovellettaisiin jatkossa myös First North -markkinapaikalla. Käytännössä First North Growth Market -liikkeeseenlaskija julkistaa liputusilmoituksen Yhtiötiedotteena.

Lisäksi arvopaperimarkkinalain säännöksiä sovellettaisiin jatkossa myös First North -kasvumarkkinalla kaupankäynnin kohteena olevista osakkeista tehtäviin julkisiin ostotarjouksiin. Muutoksen seurauksena First North -kasvumarkkinalla sovellettaisiin myös tarjousvelvollisuutta eli velvollisuutta tarjoutua ostamaan kaikki kohdeyhtiön liikkeeseen laskemat osakkeet ja niihin oikeuttavat arvopaperit ääniosuuden kasvaessa yli 30 tai yli 50 prosentin kohdeyhtiön osakkeiden äänimäärästä.

Muutosten odotetaan tulevan voimaan pian. Tiedotamme First North -yhtiöitä kun lakimuutoksen tarkka aikataulu on tiedossa.

Finanssivalvonnan verkkosivuilla selostetaan nykyisin voimassa olevia liputusvelvollisuutta sekä julkista ostotarjousta ja tarjousvelvollisuutta koskevia säännöksiä ja käytäntöjä.

Pääomamarkkinoiden kehittäminen

Nasdaq Helsinki on aloittanut projektin listausmarkkinoiden aktivoimiseksi ja Suomen pääomamarkkinoiden kehittämiseksi. Pörssi kerää eri markkinaosapuolilta mielipiteitä ja ajatuksia siitä, miten pääomamarkkinoita ja listautumisedellytyksiä tulisi kehittää Suomen talouskasvun turvaamiseksi. EU-vaalien kynnyksellä on myös tärkeää, että Suomessa kerätään aineistoa siitä, mitä EU-päätöksenteolta toivotaan seuraavalla kaudella. Jos sinulla on ajatuksia siitä, miten listayhtiöiden hallinnollista taakkaa tulisi pienentää tai muita ehdotuksia tähän liittyen, olethan meihin yhteydessä.

Pörssin Avoimet Ovet 28.8.2024

Nasdaq Helsingin kymmenes yksityissijoittajille suunnattu Pörssin Avoimet Ovet -tilaisuus järjestetään keskiviikkona 28.8.2024 Pörssitalolla. Tilaisuudessa listayhtiöt voivat esittäytyä yksityissijoittajille pitämällä yhtiöesittelyitä Pörssiravintolan kolmessa salissa sekä tapaamalla sijoittajia omalla ständillään.

Mikäli olet kiinnostunut varaamaan yhtiöillesi paikan, kysy lisätietoja Nasdaqin asiakasvastaavilta Erja Retzén tai Minna Korpi.


IR:n pulssilla: CSRD-raportointi #

CSRD velvoittaa yrityksiä raportoimaan vastuullisuudestaan osana vuosikertomustaan vuodesta 2024 eteenpäin uuden standardin mukaisesti. Moni IR:ssäkin on varmasti päässyt tutustumaan CSRD:n saloihin ja uusiin käsitteisiin kuten DMA ja ESRS. Tämän vuoksi moni teistä halusi tietää, miten muut yhtiöt ovat valmistautuneet CSRD:n tuloon ja miten se aiotaan toteuttaa yhtiöissä. Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 32 yhdistyksen jäsentä.

> Katso kyselyn tulokset


Huhtikuun jäsentapahtuma: CSRD-aamu Pörssissä #

Suomen IR-yhdistyksen huhtikuun jäsentapahtumassa 9.4.2024 kuullaan kaksi ajankohtaista case-puheenvuoroa CSRD-raportoinnista.

Metsä Boardin Vice President, Investor Relations Katri Sundström sekä Nesteen Vice President, Group Finance Mikko Wirkkala kertovat, minkälaisin opein ja kokemuksin CSRD-raportointia on tehty yhtiöissään. Tilaisuuden moderaattoreina toimivat Suomen IR-yhdistyksen hallituksen jäsenet Minna Avellan ja Faisa Kahiye.

> Ilmoittaudu tapahtumaan


Kevään tapahtumia #

Suomen IR-yhdistyksen kevät on tapahtumientäyteinen. Huhtikuun CSRD-aamun lisäksi yhdistys suunnittelee toukokuulle kahta jäsentapahtumaa. Näistä jäsentapahtumista tiedotamme mahdollisimman pian. Yhdistyksen vuosikokous järjestetään 6.6.2024 ja rapujuhlat perinteisesti elokuun puolivälissä.

Osallistu ideointiin

Onko sinulla idea yhdistyksen jäsentapahtuman aiheeksi tai puhujaksi? Tai haluaisiko yhtiösi isännöidä yhdistyksen jäsentapahtumaa? Suomen IR-yhdistyksen tapahtumatiimi ottaa mielellään vastaan ideoita ja avauksia jäsentapahtumiin liittyen. Voit välittää terveisesti tapahtumatiimille yhdistyksen koordinaattorin kautta (firs@firs.fi).


Blogi: Mentori auttaa tunnistamaan aktorin piilevän potentiaalin #

Faisa Kahiye osallistui Suomen IR-yhdistyksen mentorointiohjelmaan vuonna 2023. Tässä blogissa hän jakaa kokemuksiaan vuoden kestäneen ohjelman varrelta.

Faisa Kahiye,
Suomen IR-yhdistyksen
hallituksen jäsen

”Hyvä mentori ja luottamuksellinen mentorointisuhde kehittävät aktorin osaamista ja ammatillista kehittymistä merkittävästi. Aktori saa kannustavalta mentorilta vinkkejä niin päivittäisiin työtehtäviin kuin tukea ammatilliseenkin kasvuun ja urasuunnitteluun. Mentori puolestaan kokee merkityksellisyyden tunnetta, kun voi hyödyntää vuosien varrella kertynyttä osaamista toisen hyväksi.”

> Lue blogi


Kotisivut uudistuivat – näin kirjaudut jäsensivuille #

Yhdistyksen verkkosivusto ja jäsenrekisteri päivittyivät alkuvuoden 2024 aikana. Jokainen yhdistyksen jäsen on saanut aiemmin keväällä sähköpostitse henkilökohtaisen linkin ja tunnuksen, jolla pääsee jatkossa kirjautumaan yhdistyksen uusien kotisivujen jäsenosioon ja jäsenrekisteriin (FloMembers). Molempiin palveluihin pääsee kirjautumaan samoilla tunnuksilla. Käyttäjänimenä tulee toimimaan jäsenen oma sähköpostiosoite, kuten tähänkin asti.

Mikäli aiemmin lähetetty käyttäjätunnusten aktivointilinkki on vanhentunut tai et löydä sähköpostia, voit pyytää uuden aktivointilinkin yhdistyksen koordinaattorilta (firs@firs.fi).

Yhdistyksen jäsentapahtumiin voi ilmoittautua täyttämällä tapahtuman ilmoittautumislomakkeelle omat tietonsa (nimi ja sähköposti). Onnistuneesta ilmoittautumisesta jäsen saa vahvistusviestin antamaansa sähköpostiin. Vahvistusviestistä voit lisätä tapahtuman kalenteriisi tai perua osallistumisesi esteen sattuessa.


Lyhyesti: #

Suomen IR-yhdistys kokoaa yhteen pörssiyhtiöiden, listautumista suunnittelevien yritysten, sijoitusinstrumentteja tarjoavien yhteisöjen sekä sijoittajaviestinnän konsulttitoimistojen viestintäosaajat

Powered by BetterDocs