Hyppää sisältöön

Munksjö – se erilainen paperiyhtiö

Alkuun kiitokset edellisen blogin kirjoittajalle ja haasteen antaneelle Kemiran Tero Huoviselle, joka edellisessä blogissa pyysi kertomaan kaksi vuotta listautuneena olleen Munksjön IR-arjesta.

Munksjö nimenä on usein suomalaiselle sijoittajalle melko tuntematon, kun taas Ruotsissa yhtiö kuuluu perinteisiin kansanosakkeisiin. Munksjö on kuitenkin nykyisessä muodossaan toiminut vasta joulukuusta 2013, jolloin viimeinen vaihe pääasiassa ruotsalaisen pääomasijoittaja EQT:n omistaman Munksjön liiketoiminnan ja Ahlstrom Oyj:n erikoispaperiliiketoiminnan yhdistämisessä saatettiin päätökseen. Yhdistetyt liiketoiminnat olivat liikevaihdoiltaan lähes yhtä suuret, joten integraatiotyön ja synergiatavoitteiden onnistunut toteuttaminen olikin alussa johdon tärkeimpiä tehtäviä.

Munksjön tuotteet luovat monesti arvoa vasta asiakkaidemme lopputuotteissa. Osa tuotteista on sellaisia, joita kuluttaja kohtaa arjessa lähes päivittäin. Erikoispaperia on muun muassa laminaattilattioissa, keittiö- ja kylpyhuonesisustuksissa, huonekaluissa, hiekkapaperin pohjapaperissa ja lääkeainelehtisissä. Teollisiin tuotteisiin, kuten esimerkiksi elektrotekniseen paperiin, irrokepohjapaperiin tai erikoisselluun kuluttajat taas törmäävät harvemmin. Strategiamme mukaisesti yhteistä valituille tuotealueille on kasvavat markkinat sekä Munksjön nykyinen tai lähitulevaisuudessa saavutettavissa oleva vahva markkina-asema. Painotammekin sijoittajatarinassamme hieman eri asioita ollessamme Suomessa, koska kuva paperiyhtiöiden heikoista tulevaisuudennäkymistä graafisten papereiden osalta liitetään myös yllättävän usein meihin. Kilpailutekijät ovat kuitenkin erilaiset. Erikoispaperit ovat pitkälle jalostettuja tuotteita, ja laatu ja toimitusvarmuus ovat usein hintaa tärkeämpiä kilpailutekijöitä.

Sijoittajasuhdetyön mielenkiintoisin osa viimeisen kahden vuoden aikana on ehdottomasti ollut uuden sijoittajasuhdetoiminnon rakentaminen uuteen yhtiöön, jota kaksoislistauksen seurauksena koskevat kahden eri maan säännöt ja parhaat käytännöt. Tämän työn onnistumisen osalta avainasemassa ovat olleet johdon kokemus ja ymmärrys toiminnon tavoitteista ja merkityksestä. Suurimmaksi haasteeksi taas on usein muodostunut aikasarjojen puuttuminen. Uuden keskisuuren yhtiön, jolla on verrokkiyhtiöitä alhaisempi likviditeetti, on usein haastavaa saada tarpeeksi laaja analyytikkoseuranta ja aikasarjojen puuttuminen lukujen osalta ei ole helpottanut työtä. Markkinat ovat kuitenkin odotetusti reagoineet positiivisesti Munksjön työhön ja tuloksiin taloudellisten tavoitteiden saavuttamisessa, joten tämäkin haaste tulee varmasti ajan myötä ja aikasarjojen pidentyessä poistumaan.

Laura Lindholm

Munksjö Oyj

Sijoittajasuhdepäällikkö

Munksjön sijoittajasivut kolmella eri kielellä löydät klikkaamalla tästä

PS. Tukholman-toimistomme naapuri SSAB osti Rautaruukin noin vuosi sitten, ja olisikin mielenkiintoista seuraavaksi kuulla heiltä, miltä koko IR-tiimin työ ennen ja jälkeen suuren yrityskaupan on näyttänyt. Haastan siis rohkeasti yli maanrajojen mukaan SSAB:n Andreas Kochin tiimeineen.