Hyppää sisältöön

Keskustellaan enemmän keskenämme

Keskustellaan enemmän keskenämme

Viime viikon keskiviikkona järjestetty IR-yhdistyksen ensimmäisen mentorointiohjelman avaustilaisuus Taaleri Oyj:n tiloissa oli hieno hetki meille kaikille, jotka olivat ohjelmaa odottaneet. Suurin osa pareista oli läsnä, ja yhdessä Procom ry:n vastaavan ohjelman osallistujien kanssa opimme mentoroinnista metodina – ja ennen kaikkea saimme vaihtaa kokemuksia muiden aktoreiden ja mentoreiden kanssa. Yhteensä paikalla oli noin 70 ihmistä, joista noin puolet oli IR-yhdistyksestä.

En voi väittää, että ohjelman saama suosio olisi tullut ainakaan itselleni täysin yllätyksenä. Kun kolme vuotta sitten siirryin muista viestintätehtävistä tälle alalle, huomasin nopeasti, miten yksinäistä työtä tämä on. Ilman varsinaista tilastotietoakin uskallan väittää, että useimmat IR-työläiset vastaavat tontistaan yksin. Yli kahden hengen tiimit ovat harvinaisuuksia Suomessa. Yksinäisyyden lisäksi tämä on haastava, monialainen ja nopeasti muuttuva vastuualue. Joku voisi sanoa, että IR on ihan oma taiteenlajinsa. Jos olet joskus koittanut selittää, mitä teet työksesi, niin tiedät, mitä tarkoitan. Ei vaimonikaan vielä ymmärrä.

Tästä johtuen en yllättynyt yhtään siitä, että aika monella meistä on halu keskustella työstämme syvällisesti toisen saman alan ihmisen kanssa. Mentorointiohjelma on siihen loistava keino, koska mentoroinnin ydintä ovat juuri aktorin ja mentorin väliset keskustelut. Parhaimmillaan molemmat oppivat jotain uutta itsestään ja osaamisestaan. Vähintään päästään vaihtamaan kokemuksia – ja jo se voi tällä alalla olla uskomattoman arvokasta.

Haluaisin osoittaa erityisen kiitoksen vielä kerran kaikille mentoreille. Te vastasitte huutoon, kun kutsu kävi. Kun soitimme läpi mahdollisia mentoreita Pasi Hiedanpään kanssa reilu kuukausi sitten Ahlstrom-Munksjön kokoushuoneessa, niin lähes kaikki kysytyt suostuivat, vaikka eivät tienneet ohjelmasta juuri mitään. On helppoa käynnistää tällainen ohjelma, kun on niin paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan.

Itse näen tämän ohjelman ennen kaikkea tekosyynä luoda lisää yhteyksiä alan sisällä. Toivonkin, että ohjelman seurauksena alalla keskustellaan jatkossa eri yritysten välillä vähän enemmän sijoittajasuhteista. Koitan myös itse elää tätä periaatetta todeksi. Olen jo kutsunut ensimmäisen IR-kollegan lounaalle. Ehkä sinä teet saman?

Tapio Pesola
Mentorointivastaava
Suomen IR-yhdistys ry