Hyppää sisältöön

Tutkimus yhdistää oikeustaloustieteen ja vertailevan oikeustieteen keinot yritystoiminnan vastuullistamiseksi

Väitöskirjatutkija Yasith Hirimburegaman väitöskirja tarkastelee agenttiteoriaan liittyviä ongelmia yritysoikeuden kentällä yhdistäen vertailevaa oikeustiedettä ja oikeustaloustiedettä. Tutkimuksen tulokset tarjoavat tuoreita näkökulmia siihen, miten yritysten hallintoa voidaan kehittää entistä vastuullisemmaksi – niin taloudellisesta kuin yhteiskunnallisestakin näkökulmasta.

Suomen IR-yhdistys myönsi Hirimburegaman väitöskirjalle stipendin vuoden 2020 apurahahaun yhteydessä.

Mitä ovat toisen ja kolmannen tason agenttiongelmat?

Agenttiongelmilla viitataan tilanteisiin, joissa yrityksen edustajien eli ”agenttien” intressit eroavat niiden tahojen intresseistä, joita he edustavat. Ensimmäinen agenttiongelma – johdon ja osakkeenomistajien välinen eturistiriita – on jo pitkään ollut talous- ja oikeustieteellisen tarkastelun kohteena. Yasith Amarasinhan tutkimus keskittyy kuitenkin toisen ja kolmannen tason agenttiongelmiin:

  • Toinen agenttiongelma liittyy osakkeenomistajien välisiin intressieroihin, erityisesti enemmistön ja vähemmistön välillä.
  • Kolmas agenttiongelma laajentaa näkökulmaa edelleen tarkastelemalla yrityksen ja sen laajempien sidosryhmien – kuten yhteiskunnan ja ympäristön – välisiä suhteita.

Vertailevaa oikeutta ja oikeustaloustiedettä yhdistävä lähestymistapa

Tutkimuksen lähtökohtana on, että näihin monimutkaisiin ongelmiin ei ole yhtä yksittäistä ratkaisua. Sen sijaan Yasith hyödyntää vertailevaa oikeustiedettä, tarkastelemalla eri oikeusjärjestelmien tarjoamia ratkaisuja, ja oikeustaloustiedettä, arvioiden normien tehokkuutta taloudellisesta näkökulmasta.

Tutkimuksessa rakennetaan ns. tertium comparationis – oikeus- ja talousteoreettinen viitekehys, jonka avulla voidaan tunnistaa ja yhdistellä tehokkaita sääntelystrategioita eri oikeuskulttuureista.

Ehdotuksia yrityshallinnon kehittämiseksi

Tutkimus ehdottaa muun muassa:

  • Osakkeenomistajien kustannusten sisällyttämistä transaktiokustannusteoriaan.
  • Hallinnon kustannustehokkuuden parantamista lujittamalla uskollisuusvelvoitteita, lisäämällä läpinäkyvyyttä ja edistämällä ennaltaehkäisevää riidanratkaisua.
  • Mahdollisuutta antaa pro-sosiaalisille sijoittajille laajempia oikeuksia osallistua yritysten päätöksentekoon ja suojella taloudellisia sekä yhteiskunnallisia oikeuksiaan.
  • Yrityksen tarkoituksen uudelleenmäärittelyä niin, että se heijastaisi julkista etua ja tasapainottaisi taloudellisen hyvinvoinnin ja ympäristön kestävyyden.

Kohti vastuullisempaa yritystoimintaa – Doughnut Economics -mallin hengessä

Kolmannen agenttiongelman käsittelyssä tutkimus esittää, että sidosryhmäkustannukset tulisi nähdä osana yritysten seurantakustannuksia. Tämä lähestymistapa korostaa pitkäjänteistä arvonluontia ottamalla huomioon planeetan ekologiset rajat ja sosiaalisen kestävyyden vaatimukset.

Tutkimus ehdottaa myös sääntelymekanismeja, joilla yrityksiä voitaisiin luokitella niiden ympäristövaikutusten mukaan, ja vaatii korkeiden vastuullisuusstandardien soveltamista kaikkiin yrityksiin – riippumatta niiden koosta tai toimialasta.

Yhteenveto

Yasith Amarasinhan tutkimus osoittaa, kuinka vertailevan oikeuden ja oikeustaloustieteen yhdistäminen voi tarjota tehokkaita ratkaisuja yritysoikeuden keskeisiin haasteisiin. Se rakentaa siltaa taloudellisen tehokkuuden, oikeudenmukaisuuden ja ympäristökestävyyden välille – tavoitellen tulevaisuuden yritystoimintaa, joka palvelee aidosti yhteiskuntaa.

📘 Tutustu julkaistuun tutkimukseen:
URN:ISBN:978-951-29-9547-9

Lue lisää Suomen IR-yhdistyksen apurahoista täältä.