ChatGPT sai ennätysajassa yli 100 miljoonaa käyttäjää, mutta järjestämämme tilaisuuden perusteella vain harva IR-ammattilainen ymmärtää, mistä generatiivisissa kielimalleissa on kyse. Suuri osa ei ole kokeillut työkalua itse. Kannattaisi, koska vain kokeilemalla ymmärrät, mistä kohinassa on kyse.
Mistä on kyse? ChatGPT on generatiivinen kielimalli, joka tuli julkisuuteen loppuvuodesta ja on sen jälkeen herättänyt paljon huomiota. Käytännössä kyseessä on uudenlainen chatbot, joka tuottaa nopeasti halutunkaltaista tekstiä käyttäjien pyyntöjen perusteella ja vastaa käyttäjien kysymyksiin. ChatGPT on kuitenkin huomattavasti aiempia boteja moniulotteisempi ja -käyttöisempi. Eroa voi verrata ensimmäisten käännöstyökalujen ja nykyisen Google Translaten eroon: Ensimmäiset olivat käytännössä hyödyttömiä, mutta nykyään kukaan ei enää käännä raakatekstiä itse kuin pakon edessä.
ChatGPT:llä on omat rajoituksensa (ei, se ei tuota vielä valmista osavuosikatsausta) ja sille ei kannata antaa luottamuksellista tietoa. Sen vastaukset voivat olla ”hallusinaatioita” ja sisältää faktuaalisia virheitä. Rajoituksistaan huolimatta ChatGPT voi kuitenkin olla loistava apuväline töissä, joihin liittyy esimerkiksi sisällöntuottamista, analyysiä tai ajattelua.
Mihin sitä voi käyttää? ChatGPT on hyödyllinen esimerkiksi, kun haluat tehdä epäjohdonmukaisista muistiinpanoista koherenttia tekstiä tai keksiä otsikoita ja inspiroivan loppukaneetin toimitusjohtajan katsaukseen. Se tiivistää nopeasti pitkiä tekstejä ja löytää niistä keskeisiä teemoja – esim. esityskalvoja varten. ChatGPT:lle voi syöttää materiaalia kaikilla kielillä ja se tuntee laajasti yritysviestinnän sisältöformaatteja. Moni käyttää sitä myös esimerkiksi Q&A-pohjien luomiseen.
Miten voin testata sitä? Kirjaudu ChatGPT:hen https://chat.openai.com/auth/login ja kokeile ilmaista työkalua itse (joskus siellä on ruuhkaa, joten älä lannistu). Väitän, että ne, jotka oppivat hyödyntämään oikein muotoiltuja komentoja (”prompt”) ja käyttävät ChatGPT:tä asioihin, joihin se parhaiten soveltuu, huomaavat pian saaneensa hyödyllisen tekoälyapulaisen, josta eivät enää haluaisi luopua. Vinkkejä kokeiluun saat järjestämämme tilaisuuden tallenteesta.
Mitä seuraavaksi? Osaavissa käsissä ja oikeaisiin asioihin käytettynä se on erittäin hyödyllinen työkalu. ChatGPT ei poista tarvetta luoda ja editoida tekstiä itse, mutta nopeuttaa monilla tavoin prosessia. Microsoft valmistelee jo parhaillaan ChatGPT:n ominaisuuksien tuomista osaksi Wordia, Exceliä ja PowerPointia. Samalla yritykset laajemmin etsivät nyt keinoja hyödyntää kielimalleja toiminnassaan, koska mahdollisuudet eivät lopu tekstinkäsittelyyn.
Lisää aiheesta:
- Katso IR-yhdistyksen tilaisuuden tallenne [linkki] (6.3.2023), jossa Futuricen Lauri Anttila, Milttonin Alku Sirénja yhdistyksen hallituksen jäsen Tapio Pesola kertovat omista näkemyksistään uusista tekoälysovelluksista.
- Tilaisuuden esitys [linkki] sisältää myös lukuvinkkejä, jos haluat perehtyä aiheeseen lisää